hits

Sprengstofffabrikken

Jeg har vært på sprengstofffabrikken tre ganger det er et fantastisk sted .Virkelig fult av motiver for den som er glad i å fotografere. Det er vakkert å se hvordan forfallet blomstrer rundt meg. Ser rustne dører og rustne rør som stikker ut her og der. Bygninger som forandrer seg i takt med tiden som går. Naturen som tar mer og mer over. Knuste vinduer, glassskår på gulvene,, maling som flasser av takene og veggene. Ser greiner slynge seg langs de lange murveggene. Den tar over stedet igjen det er akkurat som den omfavner bygningene vil beskytte de. Det er et utrolig vakkert syn når de to kontrastene møter hverandre. Jeg får alltid en sånn rar følelse inni meg når jeg går på forlatte steder. Får fred i sjela kan man vel si. Stillheten, at det er så øde, det er som å gå rett inn i en post apokalypse. De bildene jeg vil dele med dere er fra to av besøkene. Den ene gangen var det kommet nysnø og det var utrolig fint. Havet ligger rett ved siden av og dette er et stort område med flere bygg så det tar litt tid å utforske stedet. Er du glad i å ta bilder sånn som meg så kan du dra tilbake gang på gang og finne nye motiver. Man legger alltid merke til noe nytt, det er alltid noe man har oversett. Det er jo et industriområde vi er på i dag og jeg vet ikke hvor stort område er men det er på flere tusen mål vil jeg tippe. Jeg tror faktisk det er et sted jeg må tilbake til for jeg føler enda at jeg ikke er ferdig med stedet. Har hatt noen utrolige fine turer ut dit og stedet er ikke så kjent enda så det er ikke blitt vandalisert og ødelagt så mye der foreløpelig. Håper det fortsetter å være slik fremover i tid.

 

Nå vil jeg dele noen bilder med dere så dere kan få se hvordan det ser ut innenfor portene på dette stedet, Jeg vil også fortelle litt om historien til stedet senere i bloginnlegget. Men her kommer noen bilder til og begynne med.

 Naturen er i ferd med og ta over greiner vokser langs husveggene vakkert med de rustne rørene som stikker frem...Det er et vakkert syn som møter en i det en går igjennom porten på Sprengstofffabrikken. Jeg elsker denne bygningen og hvordan rørene vikler seg rundt i rare vinkler.I denne verkstedhallen legger jeg spesielt merke til taket  og en krok som henger ned fra taket midt i rommet. Gamle maskiner, rustne skap og skuffer som står åpne. I 2 etasje ligger det en død ugle som kanskje har bodd i bygget. Den la jeg først merke til første gangen jeg var der. Tredje gangen jeg var der fikk jeg øye på en lys levende ugle som fløy frem og tilbake i hallen akkurat som om den ertet oss, eller så var den bare stresset eller advarte oss om at her bor jeg. Det var et utrolig syn! Fikk dessverre ikke fanget opp ugla med kameraet så får ikke delt det med dere. Men ble bare stående og betrakte den vakre skapningen som fløy frem og tilbake og satte seg på passende steder med et haukeblikk på meg som var inntrenger. 

Jeg tenkte i grunn ikke så mye på hva som foregikk på denne fabrikken eller på dette stedet, jeg gikk mest å betraktet stedet, bygningene, forfallet, all rusten, malingsflass, gulv som var i ferd med å falle sammen, knuste vinduer, dører som var sprengte. Stedet fremstår som fredelig og stille i dag, men det har vært et sted hvor de har produsert sprengstoff. Et sted folk arbeidet hver dag med en viss risiko som kan sies å være større enn på andre arbeidsplasser. En ulykke kunne fort skje og i dette tilfellet så er det eksplosjoner som var trusselen. I 1997 smalt det også da en eksplosjon gikk av på sprengstofffabrikken. Ingen kom til skade. Fire år seinere smeller det igjen og en ny eksplosjon kom. Mellom 100 og 150 kg sprengstoff gikk i lufta under produskjonen og utløste nitrøse gasser. En gul-grønn gass-sky drev kort tid etter eksplosjonen ut over Drammensfjorden. Etter dette stoppet de produskjonen på fabrikken og i overkant av 100 personer mistet jobbene sine. Siden den gang har bygningene stått der forlatt, Så det ble en dramatisk slutt. Selskapet derimot lever i beste velgående andre steder i Norge og rundt om i verden. Mye vakkert å se inne i dette bygget vegger der malingen flasser av, rustne maskiner, støv, murpuss, Hva de brukte dette bygget til vet jeg ikke men ser ut som en verkstedhall eller lagerbygning.Den gule malingen på veggen flasser av snart er det bare mursteinene som er igjen og hele veggen vil være rødbrun...En av maskinene inne i bygget hva slags maskin dette er vet jeg ikke noen andre som har noen ide om hva den blir brukt til? Utsikt fra et av fabrikkvindueneJeg lurer på hva de brukte peisen til i hjørnet...
Da jeg gikk ned denne trappen klarte jeg ikke å la være å legge merke til denne veggen så vakkert hvordan malingen flasser av veggene...Dette rommet facinerte meg veldig... For et vakkert rom å gå inn i....Forlatt kontor hvem satt her mon tro... Dette ser ut som kanskje var en vakthytte eller tjenestebolig, vet ikke hva den ble brukt til døren står hvertfall åpen så det er bare å spasere inn, det henger en postkasse utenfor men ingen leverer nok post der lenger det er nok lenge siden noe havnet i postkassa deres.Et oversiktbilde over en del av fabrikken...Dette huset ser virkelig forlatt ut... Synes det var så vakkert med stråene som sto opp i forgrunnen...En ting er sikkert Svein har jobbet her...En av arbeiderne sin jakke lå igjen på gulvet i garderoben...Dører som har blitt sprengt opp i eksplosjonen....Knust vindu der noen glassbiter forstsatt klamrer seg fast til vindusrammen...Veggen er av metall og stål men har blitt bøyd utover av eksplosjonen...Denne må jo ha kontrollert noe viktig den ser viktig ut og faktisk ganske avansert...

Denne vekten har jeg sett og kommet over et annet sted også det var i Grimstad da jeg besøkte Fuhr vinkjeller helt på tampen før de rev vinkjelleren til jorden. Det var gøy å se den igjen, men de veide nok ikke epler på denne...Dette var i et av byggene samme sted som det var garderobe....Etter å ha gått rundt i flere timer på dette facinerende forlatte stedet måtte jeg sette meg ned å ta inn alle inntrykkene fordøye alt sammen...

Her sitter jeg å ser ut på apokalypsen! Jeg vet allerede at jeg må tilbake hit igjen jeg må ta med meg kamera og fotostativ for det er så mye mer jeg ønsker å ta bilder av. Jeg håper dere har fått et inntrykk av stedet og at dere likte blogginnlegget. Sprengstofffabrikken står der fortsatt forlatt. Den ligger usedvanlig vakkert til nede ved havet og det er usikkert hvor lenge den får stå før de bygger noe nytt... At de kommer til å ta i bruk tomta er iallefall sikkert når og til hva det er usikkert det får tiden vise. Vet vi hvordan det så ut på steder der vi vanlig ferdes før nye bygg ble satt opp. Jeg liker å dokumenter de før det er forsent før de blir revet. Jeg elsker å gå rundt på forlatte steder det er som jeg går inn i en helt annen verden jeg liker å ta inn over meg stemningen og jeg elsker å oppsøke steder som er skjult, gjemt og glemt. Følg med på bloggen min det kommer snart et nytt blogginnlegg.

 

 

 

 

 

3 kommentarer

Hvor ligger denne sprengstoff fabrikken? Er det fortsatt mulig å dra dit??

Martin: det er fortsatt mulig, jeg kunne eventuelt vist deg den :) legg meg til på facebook truls andre borgli karling.

Hei! Jeg har hatt lyst til å utforske forlatte bygninger en god stund, og dette ser ut som et fint sted å begynne. Hvor omtrent ligger denne fabrikken?

Skriv en ny kommentar